wtorek, 26 lutego 2013

Krótkie podsumowanie o kwasach.

Podsumowanie przygotowane zgodnie z treściami podstawy programowej (treści 6.1- 6.9)
1. Kwasy są zbudowane z wodoru i reszty kwasowej i można je podzielić na tlenowe (np.HNO3) i beztlenowe (np. HCl)
2. Wartościowość reszty kwasowej w kwasie jest równa ilości atomów wodoru (np. w kwasie H3PO4  resztą kwasową jest PO4 i jest ona III-wartościowa, ponieważ w cząsteczce kwasu są 3 atomy wodoru)
3.  Nazwy kwasów beztlenowych:, np. kwas HCl to kwas chlorowodorowy, kwas H2S to kwas siarkowodorowy.
Nazwy kwasów tlenowych: 
a) najpierw należy określić wartościowość niemetalu tzw. centralnego w kwasie, np. w kwasie H2SO4 jest to siarka.(wartościowość tlenu mnożymy przez ilość jego atomów w cząsteczce i odejmujemy ilość atomów wodoru (dla w/w kwasu: 4*II-2=VI, czyli siarka w tym kwasie jest VI-wartościowa)
b) następnie obliczoną wartościowość dodajemy na końcu nazwy: tutaj będzie to kwas siarkowy (VI)
4.  Otrzymywanie kwasów:
a) otrzymywanie kwasów tlenowych: tlenek niemetalu (na wartościowości takiej samej, jak w kwasie) + woda daje kwas tlenowy
Czyli jeśli chcę otrzymać kwas siarkowy (VI) to przeprowadzam reakcję tlenku siarki (VI) z wodą.
UWAGA! Od tej metody są wyjątki, np. nie da się otrzymać kwasu metakrzemowego, w którym krzem jest IV- wartościowy z tlenku krzemu (IV) zwanego popularnie krzemionką (główny składnik piasku) i wody.
5. Poznane na lekcjach kwasy barwią wskaźniki:
a) oranż metylowy z  pomarańczowego na czerwony (różowy)
b) papierek uniwersalny z żółtego na czerwony (różowy)
c) wywar z czerwonej kapusty z fioletowego na czerwony
d) rozjaśniają barwę esencji herbacianej
e) kwasy nie zmieniają barwy fenoloftaleiny- za pomocą tego wskaźnika nie da się wykryć kwasu
6.Najważniejsze właściwości poznanych kwasów:
a) są cieczami barwiącymi w charakterystyczny sposób wybrane wskaźniki
b) stężone są żrące (poza kwasami: węglowym, siarkowym (IV) i azotowym (III) )
c) stężone należy rozcieńczać, wlewając ostrożnie kwas do wody- są to procesy mniej lub bardziej egzoenergetyczne
d) stężone powodują m.in. oparzenia skóry
e) stężony kwas siarkowy (VI) zwęgla niektóre substancje (np. drewno, papier) "wyciągając" z nich wodę- jest to kwas o właściwościach higroskopijnych
 f) stężony kwas azotowy (V) powoduje zabarwianie się białka na kolor żółty (np. w białym serze, białku jajka)- jest to reakcja charakterystyczna na wykrywanie białek- reakcja ksantoproteinowa
7. Słabe kwasy wymienione w punkcie 6c) są składnikami kwaśnych deszczy
Chcesz sprawdzić swoją wiedzę na temat kwasów- przejdź na stronę http://testwiedzy.pl/game/54603.html
I jeszcze jeden teścik: http://www.chemiawgimnazjumnr1.republika.pl/klasa%202.html
                                           Powodzenia

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz